fredag 7 september 2012

TRE STYCKEN CHARLIE CHAPLIN-KORT

CHARLIE CHAPLIN-KORT NUMMER 1

Vilda Stamps har precis släppt ett härligt gäng med nyheter. Jag hade önskat mig en Charlie Chaplinstämpel och vips så kom det en, med texterna: "En dag utan skratt, är en bortkastad dag." och "A day without laughter is a day wasted."

Jag började med att bestämma mig för hur jag ville färglägga Chaplin-figuren. Jag såg någonstans en serietecknings-färgläggning, som jag ville prova.
Jag ritade med blyerts där jag inte ville ha någon färg, och fortsatte sedan genom att färglägga med grå toner - från ljust till mörkare, för att få upp intensiteten i motivet.Ja, ni får ursäkta, men Blogger vill verkligen inte vända fotona åt rätt håll... Jag har sparat bilden i tre olika riktningar, och ändå blir det bara fel... Här är i alla fall kortet i sin helhet...Sen ville jag hålla alstret enkelt - enlagrigt... varför jag valde ett kraftpapper som huvudpapper. Den bryter så fint mot det svarta, tycker jag. Och sen var det bara till att stämpla på... .

Det fantastiska hörnet i vänster nederhörn tar andan ur mig. Hon kan hon, den där Milo :-). Se en sån underbar klock-kugghjuls-svirl-skönhet :-).Jag har maskat in en stor filmstripstämpel bakom klock-hörnstämpeln, genom att först sätta färg på hela stämpen, och sedan torka bort bläcket på de ställen jag inte ville ha det. Det tog några försök, men till slut fick jag ett resultat jag kunde känna mig nöjd med.

Texten "En dag utan skratt, är en bortkastad dag." är en lång stämpel, men jag valde att stämpla upp den styckvis. Jag satte tejp på de ord jag inte ville stämpla och färglade stämpeln med bläck, och stämplade och upprepade proceduren tills jag fick in hela uttrycket i filmrutan högst upp. Jag satte även Charlie Chaplins namn i den andra rutan, bara för att illustrera att det är hans citat.
Jag har alternerat stämplandet med svarta stämpeldynor, antingen från Archival ink eller Versafine. Den senaste ger otroligt fina och detaljerade resultat.

För att få motivet att lyfta från bakgrunden ännu mer, valde jag att stämpla med olika splattstämplar.Det kändes lite naket i höger överhörn, varför jag valde att sätta dit det stora hörnet. Jag provade mig fram, valde mellan den lilla och den stora... Och beslutade mig till slut för att ta den stora.


Och sen fortsatte jag pyntadet med några små kugghjul i höger nederhörn.


Skratt har en förlösande effekt, så se nu till att skratta riktigt mycket, så att du inte förspiller denna dag :-).
Ha ha haaaa.
 
Här kommer ännu ett Charlie Chaplin-kort. Jag tänkte som så att det var lika bra att göra sig av med de provstämplingar jag hade framför mig på bordet.

Den här gången gjorde jag ett lite enklare kort, med en utstansad "riven sida ur ett kollegieblock"-kant, wellpapp, ett kugghjul, med Vildas bakgrundstext-stämpel, Charlie Chaplinstämpeln + engelsk text och två olika filmstripstämplar.

Psst... Numera tar jag bilderna med min mobiltelefon. Kvaliteten är helt ok, och jag har ett program som heter DropBox, som gör överföringen av dokument till antingen datorn eller t ex facebook, så mycket smidigare. Skaffa dig det, du också!!! Det är helt gratis :-).
 
CHARLIE CHAPLIN-KORT NUMMER 2

Här ser du den utstansade kanten lite bättre... Det är en EK Success-stans som heter binding edge.
Jag har dragit med svart distressdyna (black soot) över wellpappens förhöjningar...

Kolla in stämpeln "A day without laughter is a day wasted.". Jag är väldigt förtjust i uttryck och ordspråk av olika de slag.. Och gärna med rak och enkel text, med en gammal touch... Precis i min smak...
Du ser också en del av de två olika filmstripstämplarna i bakgrunden. De är så himla fräcka tycker jag.. Tänk att stämpla upp dem på någon slags plast, och vips, så har du fått dig en filmremsa, som du kan sätta över ett foto eller liknande, för att få en fräck effekt :-)!


Kugghjulet är utstansat med Timpans Gadget gears-stansmall. Fördelen med en tjock stansmall är att du kan stansat ut både mossgummi (funky foam), grungeboard, chipboard (om den inte är för tjock) o s v. Sen har jag färglagt den med någon distressfärg och stämplat med Vilda Stamps Brevbakgrundsstämpel (v260).

Jag har också gjort en snurrblomma av en papper från en gammal bok. Eftersom papperet är lite fragilt, har jag stansat ut två cirklar bokpapper och en cirkel svart vanligt papper och monterat ihop, innan jag började klippa cirkeln som en orm och snurra ihop. Jag fäste spiralen med limpistol, för att det verkligen skall hålla :-).

Charlie är färglagd med Copicpennor. Det är de färgläggningspennor jag kommit att tycka bäst om, helt enkelt för att de har en skön penselliknande spets. Färgläggningen är mjuk och lättkontrollerad.
 


CHARLIE CHAPLIN-KORT NUMMER 3

Det var väldans vad jag blev Charlie Chaplin-inspirerad då :-). Men det är klart, att när man surfar här och där så ser man både ett och annat som man kan influeras av och tolka till något eget... Så gjorde jag med det här så kallade side step card-kortet (sidostegskort). Jag gjorde om måtten så att jag skulle kunna göra ett lite större kort - ungefär 15 x 15 cm när det är ihopvikt...

Här är en mall till ett vanligt sidostegskort.

Jag började med att stämpla Chaplinfiguren på vitt papper och sedan stansade jag ut den med Spellbinders labels ten (10). Jag lät stansmallen sitta kvar på papperet och tejpade fast det på baksidan, för att jag skulle kunna färga in bakgrunden med två bruna nyanser distress ink. Sen tog jag bort tejpen och voilá - det här blev resultatet.Jag bestämde mig för att ha en vit kortbas som jag kunde kontrastera med vitt och natur-färger. Jag hade inte själva scenen klar för mig, utan lät den växa fram. Jag ville dock använda mig av filmstripparna till bårderna (panelerna), det var det enda jag visste :-).
Först hade jag tänkt att ha den breda filmstrippen vågrätt, som ett staket, men kände allt eftersom att det skulle bli bättre om jag lät den vara stående :-). Jag satte istället den smalare filmstrippen vågrätt, över en bit svart cardstock.Sen stämplade jag uttrycket "A day without laughter is a day wasted." på ett vitt papper och klistrade fast det på ett svart cardstock.Sen var det dags att montera resten, och jag stämplade upp den smala filmstrippen flera gånger på en bit plast och läg den bli en huvud-attraktion på kortet :-).


Jag stansade också ut Timpans kugghjul (gadget gears), torrembossade dem med ett torrembossingkuvert från Cuttlebug (clocks) och smetade på lite platinum-inka gold-skimmerpasta.
Jag fäste allt med limpistolslim, för att det verkligen skulle fästa. Jag tog vara på de svarta linjerna i filmrullen för att gömma limmet bakom.Jag stämplade upp en klockurtavla som jag satte i mitten av ett kugghjul, bara för att få in helhetstänket kring en dag = tid = klocka :-).Sen har jag också en s k inchie - en rund stämpel som är 1" (tum) i diameter och passar perfekt i ett kapsyllock. Dessa kapsyllock skall dock vara mjuka, inte från riktiga glasflaskor, då de inte går att platta till och få till vackra dekorationer.
Jag satte den i min big shot på föjande sätt:
  • vik undan de tunna flärparna
  • sätt på en tunn skärplatta
  • lägg kapsylen med ryggen ned
  • lägg på en tunn skärplatta
  • mangla igenomNär jag väl börjat färga in bakgrunden på chaplinfiguren, kände jag för att fortsätta med det s k oblekta temat (kraft-temat), varför jag också gjorde hål med min crop-a-dile i kortet rätt igenom, för att få in ett snöre att knyta ihop kortet med. På så sätt kan jag förhindra att det fläker ut sig och blir platt till slut...


För att få in ytterligare "kraft"-element, gjorde jag snurrblommor av papper ifrån en gammal bok med gotisk skrift. Jag har tre utstansade cirklar på varje blomma - två bokside-papper och ett lite styvare papper för att hålla ihop blomman en längre tid.


Vilka Charlie Chaplinfavoritfilmer har du?
Jag har för mig att Moderna tider (med massor av kugghjul) är en av favoriterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack så mycket för din kommentar.